Te weinig melk?

Heb ik te weinig melk?

Je kun er heel onzeker van worden als je denkt dat je te weinig melk hebt! Je kunt immers niet zien hoeveel je baby drinkt.

De volgende situaties kunnen je overkomen:

  • Je voelt geen stuwing meer voor een voeding. Dat is normaal na een week of 2-3. Je lichaam heeft vraag en aanbod keurig op elkaar afgestemd. Vaak voel je alleen nog ’s morgens vroeg wat stuwing.
  • Je melk ziet er waterig uit. Er is een grote verscheidenheid in hoe moedermelk eruit ziet. Ga er vanuit dat jouw melk goed is als jij gezond bent. “Te weinig voedingsstoffen in je melk” is een fabeltje!
  • Je baby lijkt onverzadigbaar tussen 17.00 en 22.00. Dit is een bekend verschijnsel en heel normaal voor baby’s in de eerste maanden. Strijd er niet tegen, neem lekker de tijd om met je baby te zijn, bied je borst aan als bron van kleine voedingen en troost.
  • Je baby stopt niet spontaan met drinken aan de borst. Als je je baby de keus laat, drinkt hij wel een uur achter elkaar en dan nog moet jij hem afkoppelen…..
    Baby’s drinken instinctief de eerste drie maanden. Zolang zij wat in hun mond voelen, blijven ze zuigen. Dat is hun natuurlijke omgeving: aan de borst bij mama, hoe veilig wil je het hebben! Uit zichzelf zal een kind er dan niet gauw voor kiezen om los te laten. Jij mag een voeding beëindigen als je baby voldoende gedronken heeft. Bied lekker op een andere manier veiligheid en troost: in je armen, bij papa, in een lekker warm bedje desnoods.
  • Natuurlijk kan je echt te weinig melk hebben. 

Rode vlaggen voor te weinig melk:

  • Onvoldoende groei. Dat is in de eerste drie maanden minder dan 150 gram per week.
  • Een 24/7 ontevreden en ongelukkige baby.
  • Uitblijven van poepluiers in de eerste maand. Kijk het 1 of 2 dagen aan, daarna is het wel prettig als je baby weer gaat poepen!
  • Een baby die aan de borst direct in slaap valt en als je hem van de borst haalt meteen weer wakker en onrustig is.
  • Let op: vaak is één signaal niet direct een probleem, het is de combinatie die maakt dat we er serieus naar moeten kijken. 

Bijvoeden?

Moet mijn baby bijvoeding hebben?

Een gezonde, op tijd geboren baby heeft geen extra voeding naast de borstvoeding nodig in de eerste zes maanden.
Bijvoeding met water of kunstvoeding verstoort het evenwicht tussen vraag en aanbod, waardoor de borstvoeding minder snel op gang komt of zelfs terug kan lopen.
Zelfs in extreem warm weer is het niet nodig extra water of voeding bij te geven. Je baby zal waarschijnlijk zelf vaker om een voeding vragen.

Om medische redenen kan het toch noodzakelijk zijn om bij te voeden. Je verloskundige of je arts bespreekt dit met je. Als het kan, drinkt je baby altijd eerst bij jou aan de borst.
Daarna bied je de bijvoeding, afgekolfde moedermelk, donormelk of kunstvoeding aan.

In Nederland is donormelk vaak een onderbelichte keuze. Voor je baby kan dit echter een hele goede optie zijn: overweeg of je melk van een andere moeder wil/kan geven. Informatie hierover vind je op de site van het moedermelknetwerk. 

Kunstmatige zuigelingenvoeding is in Nederland een verantwoorde alternatieve bijvoedingsmogelijkheid als moedermelk niet mogelijk is.
Een professional zal geen voorkeur voor een merk aangeven. Maak daarin dus gerust je eigen keuze.
Belangrijk is dat je voor een pasgeborene een nummer 1 voeding kiest.

Gaat het om kortdurend bijvoeden, koop dan ook een klein pakje. Bij een baby die aan de borst drinkt, wordt bijvoeding het liefst met vingervoeden, een lepeltje, een cupje of via een sonde gegeven. Geef je kunstvoeding met een fles, kijk dan ook even bij het hoofdstuk hierover.

Komt in jouw familie veel allergie voor dan is het misschien goed om te starten met hypoallergene bijvoeding. Let wel: dit is niet bedoeld voor kinderen met koemelkallergie!

moedermelknetwerk

Laat op gang komen van je voeding

Waarom duurt het lang voordat ik voldoende melk maak?

Er zijn situaties die kunnen maken dat het op gang komen van je voeding lastiger is, of waardoor je baby minder goed kan drinken:

  • pijnbestrijding tijdens de bevalling
  • een kunstverlossing als een vacuüm of een keizersnede
  • als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad
  • als je zelf ziek bent (geweest) of veel bloed hebt verloren bij de bevalling
  • als je baby te vroeg is geboren of ziek is
  • als je om één of andere reden veel stress hebt ( of hebt gehad)

Als het voeden aan de borst nog niet zo goed gaat, of je baby is nog niet sterk genoeg, is het goed om je baby dicht bij je in de buurt te houden.

Met de baby op je blote huid maak je mooi gebruik van de instincten die bij jou en je baby aanwezig zijn. Als het kan, probeer dan een beetje geduld te hebben met jezelf en je kind.

Het is allemaal erg vermoeiend en intensief maar vaak lukt het met een beetje geduld en begeleiding toch om de borstvoeding te laten slagen. Kraamverzorgenden en verloskundigen zijn een heel goede hulp daarbij. Ligt het iets gecompliceerder, dan kan ik ook meekijken.

Als je het even niet meer ziet zitten, is het soms heel lekker om te sparren met andere borstvoedende moeders! Hun ervaringen en support kunnen je er doorheen helpen!
Google eens op La leche league. Je vindt daar de nodige informatie.

Mijn baby valt steeds aan de borst in slaap…

Hoe stimuleer ik een slaperige baby om te drinken?

Baby’s kunnen wat aangeslagen zijn na een inspannende geboorte. Soms is een baby de eerste dagen geel en kan hij daardoor ook een beetje suf zijn. Tenslotte kan een baby die niet goed aan de borst ligt ook slaperig overkomen.

Wees extra alert bij baby’s die voor 38 weken zwangerschap zijn geboren en baby’s die meer dan 7% van hun geboortegewicht zijn afgevallen.

De tips:

  • Maak je baby iedere drie uur wakker voor een voeding. Luie baby’s bestaan niet: meldt een baby zich niet voor een voeding dat is dat een teken dat hij geholpen moet worden.
  • Doe wat kleertjes uit, een blote baby is vaak wakkerder, zeker als hij op jouw blote vel is!
  • Ligt een baby op zijn rug op bed, dan wordt hij vaak wakker. Rugligging met veel ruimte om zich heen nodigt een baby niet uit tot ontspannen slapen….
  • Heb je wat afgekolfde melk, druppel dit dan voorzichtig in zijn mondje. Je kunt hiervoor ook een spuitje gebruiken. Een beetje melk kan ineens de interesse wekken.
  • Drinkt een baby niet door aan de borst, pas dan borstcompressie toe.
  • Blijft een baby slaperig aan de borst, dan is er misschien iets aan de hand. Laten we overleggen!

Pijnlijke tepels!!

Pijn en kapotte tepels bij het voeden

Pijn is de meest voorkomende complicatie bij borstvoeding.
Dit kan borstvoeding geven intensief en belastend maken. Ook voor vaders die ernaast staan en voor hun gevoel niets kunnen doen.
Kortdurende pijn is niet raar omdat je tepel wordt opgerekt.
Maar accepteer niet als vanzelfsprekend dat je tepels kapot gaan.

Schade aan je tepels: blaartjes, bloeduitstortingen, ontvellingen, vervormen van je tepel: dit hoort er echt niet bij.

Pijn en schade is altijd een reden om kritisch te kijken naar het aanleggen.
Blijf je pijn houden ondanks goed aanleggen, vraag dan of ik even mee kan kijken. Het kan zijn dat je perfect aanlegt, maar dat er iets anders aan de hand is.

Wat kun je zelf doen:

  • Kijk kritisch naar het aanleggen.
  • Begin met voeden aan de minst pijnlijke kant.
  • Voed in wisselende houdingen, je belast dan steeds een ander deel van je tepel.
  • Leg liever vaker en korter aan, je baby is dan minder hongerig en drinkt mogelijk wat rustiger.
  • Bloedt een wondje aan je tepel, dan krijgt je kind een beetje bloed binnen met het voeden. Dit is niet schadelijk. Als je wilt, mag je gewoon door voeden.
  • Bij heel veel pijn, of heel kapotte tepels is het soms wijs om even niet aan de borst te voeden. Je kunt dan je productie in stand houden door te kolven. Je baby krijgt dan de afgekolfde melk op een andere manier dan direct aan de borst.
  • Bedenk wel dat dit een klein risico is, omdat je baby dan moet worden gevoed op een alternatieve manier. Aan de andere kant: voeden met veel pijn is niet goed voor jou en kan zelfs je toeschietreflex ernstig belemmeren. Wat nodig is, is nodig!
  • Je kunt je kapotte tepel verzorgen met een beetje Lanolinezalf. Dit voorkomt dat je tepel vastplakt in je kleding of aan je zoogcompres. Een druppeltje moedermelk kan de genezing ook bevorderen. Bedenk wel dat als er verder niets verandert, de schade waarschijnlijk ook terug komt als je weer gaat aanleggen.
  • Een tepelhoedje is over het algemeen geen instant oplossing. Gebruik deze als je niet weet wat het probleem is alleen in overleg met een lactatiekundige.
  • Ben je gevoelig voor schimmelinfecties, dan kan dit de oorzaak zijn van heel zere tepels, die niet kapot zijn. Overleg dan met je verloskundige of bel me.
  • Ook als je je eigenlijk niet lekker voelt onder het hele borstvoedingsgebeuren, kan zich dit uiten in pijnklachten zonder schade. Wees eerlijk naar jezelf, jij moet niets.

Huilen, waarom zo veel en zo vaak?

Huilen

Huilen is een natuurlijke reactie van een baby. Hij heeft geen andere manier om je duidelijk te maken dat hij iets van je verwacht: eten, een knuffel, een schone luier, een extra kruik of gewoon jouw warmte door bij je te zijn.

Een baby kan zichzelf nog niet ontspannen, daar heeft hij jou of een ander mens voor nodig, Pas na 9 maanden kan de baby zelfstandig hormonen opnemen die we kennen als ‘gelukshormonen’.

Tot die tijd zegt zijn instinct dat als jij weg bent, zijn leven gevaar loopt. En in zekere zin is dat ook zo; je baby is volledig afhankelijk van je! Dit verklaart waarom een baby die heerlijk in je armen heeft liggen slapen, zodra hij in zijn bedje wordt gelegd begint te huilen.

Je kunt een baby zo jong nog niet verwennen. Reageer op deze ‘noodkreten’ door tegen je baby te praten als hij huilt, hem op te pakken, te voeden, een liedje te zingen: jouw aanwezigheid en warmte zal ervoor zorgen dat jouw baby zich weer veilig voelt.

Oh die fopspeen…

Een jonge baby moet leren aan de borst te drinken. Hij gebruikt hiervoor andere spieren en een andere techniek dan wanneer hij zuigt op een speen, een fles of een vinger.
Desondanks maken de meeste baby’s zonder problemen de overstap van het één naar het ander omdat zuigen een instinctieve reactie is.
Waarom willen we dan toch liever niet dat je een fopspeen gebruikt?

Het is goed als jullie in de eerste weken de hongersignalen van je baby leren
kennen. Zou je steeds een fopspeen aanbieden, dan kan het zijn dat je de hongersignalen van je baby niet goed ziet. Bied je snel een fopspeen aan, dan raakt je baby al vermoeid van het zuigen hierop voordat hij de borst heeft gehad. Het gevolg kan zijn dat hij daardoor te weinig drinkt, te veel afvalt en een verkeerde techniek aanleert.

Vertoont je baby hongersignalen dan doe je er dus goed aan hem eerst aan te leggen.
Heeft hij goed en lang genoeg gedronken en daarna nog zuigbehoefte, troost dan met huidcontact, wiegen, dragen in een draagdoek, zingen etc. Het is dus beter wanneer je de eerste weken geen speen of fles gebruikt.
Toch kan het voorkomen dat je als vader of moeder ( in de nacht!) heel onrustig wordt van een baby met zuigbehoefte. Maak dan voor jezelf de afweging of je een speen wilt gebruiken. Uiteindelijk zijn jullie de ouders.

Ritme

Wanneer krijgt mijn baby een ‘ritme’?

Is je borstvoeding goed op gang, dan zal hij zichzelf ook regelmatig melden voor een voeding.

Er is een grote verscheidenheid aan ”ritmes”. Een gezonde baby bepaalt zelf hoe vaak en hoe lang hij wil drinken. Gemiddeld drinkt een baby tussen 8 en 12 keer per 24 uur, maar hierin zien we heel grote verschillen. In 24 uur zie je vaak een paar voedingen met een langere pauze ertussen en een periode, meestal in de avond, met kortere pauzes.

Tot een baby goed groeit, is de maximale tijd die ’s nachts tussen twee voedingen mag zitten 5 uur en overdag bij een gezonde baby 3 uur. Is je baby op geboortegewicht, dan mag je baby zelf bepalen wanneer hij wil drinken. Dit noemen we voeden op verzoek.

Als je baby goed groeit, is er ook niets mis mee wanneer jij als moeder af en toe bepaalt dat er nú gegeten wordt. Bijvoorbeeld als je op tijd op school moet zijn met een ouder kindje, of als je boodschappen moet doen. Neem je baby op voor een voeding. Het enige dat er kan gebeuren is dat je kind niet echt heel actief drinkt omdat je hem voor zijn tijd hebt gewekt!

Moedermelk is licht verteerbaar en na ruim een uur al voor de helft verteerd. Wordt een baby na anderhalf uur wakker, dan kan het zijn dat hij dus wel weer wat lust!

 

Doorslapen, moet dat?

En : Slaapt je baby al door??

Echt een vraag van bezoek in de kraamweek…
Dit geeft aan dat je bezoek geen idee heeft hoe een baby in elkaar zit!

Een baby slaapt over het algemeen in de eerste twee jaar niet door.

Het eerste half jaar hebben de meeste kinderen behoefte aan één of meerdere nachtvoedingen. Maar ook daarna worden ze vaak wakker: voor een beetje troost, een slokje moedermelk, even instoppen of gewoon de bevestiging dat je er nog bent….

Probeer niet koste wat het kost een baby op te voeden om door te slapen: het past eenvoudig niet bij zijn leeftijd!
Het is even wennen, maar maak er het beste van: geniet van de momentjes in het donker!

Ontwikkelingssprongetjes in een babyleven gaan ook vaak gepaard met nachtelijke onrust. Ben je net gewend aan wat langere pauzes ’s nachts, gaat hij omrollen, gaat hij kirren, krijgt je kind tanden! Al deze zaken kunnen weer een paar dagen nachtelijke onrust veroorzaken.

Wees gerust: het gaat weer over zodra deze ontwikkeling “verwerkt” is.

Click me!