Waarom afkolven?
Afkolven van moedermelk
Afkolven is het met je hand of met een apparaat dat hiervoor is gemaakt, onttrekken van melk aan je borst.
In een ideale situatie heb je geen kolf nodig. De baby haalt uit jouw borst wat hij nodig heeft en dat is genoeg.
Toch gebeurt het dat een baby niet direct aan de borst kan drinken, bijvoorbeeld als hij veel te vroeg is geboren, of als hij ziek is of jij ziek bent. Je brengt dan je melkproductie op gang door te kolven.
De eerste dagen kan je melk heel effectief afkolven met je eigen handen. Colostrum is erg dik en stroperig, maar prima op te vangen op een lepeltje. Dit gaat echt beter dan met een elektrische kolf.
Sommige moeders worden hier zo handig in, dat zij ook grotere hoeveelheden prima kunnen afkolven met de hand.
Kom je een keer vast te zitten in een sneeuwstorm zonder elektriciteit, dan is kolven met de hand een prima alternatief!
Als het goed is, kan je kraamverzorgende je heel goed leren hoe je dit doet.
Moet je langer kolven dan kan het praktisch zijn om dit te doen met een elektrische kolf. Ook voor mensen die na drie maanden weer moeten gaan werken kan een kolf een uitkomst zijn. Het is echter niet nodig om voor je bevalt al een kolf aan te schaffen. In geval van nood is er over het algemeen makkelijk ergens een kolf te huren. Kijk eerst maar eens hoe dit werkt en aanvoelt voor je er zelf één aanschaft.
Principes van kolven
Hoe werkt kolven?
- Moedermelk wordt geproduceerd op basis van vraag en aanbod. Om je borstvoeding op gang te brengen kolf je net zo vaak als je je baby zou voeden aan de borst, dus minimaal 8 keer per dag.
- Je hoeft hiervoor niet een strikt tijdschema te hanteren, maar kijk gewoon wat voor jou haalbaar is.
- Laat niet langer dan 4 uur tussen twee kolfbeurten zitten.
- ’s Nachts kolven is wel een tijdsinvestering, maar omdat ’s nachts het niveau van je melkmakend hormoon, prolactine, het hoogst is, heeft het zeker nut om ook ’s nachts te kolven!
Wanneer begin ik met kolven?
- Als je baby niet aan de borst kan drinken, start je in ieder geval na 24 uur met kolven. Er kunnen redenen zijn om eerder te starten, vooral als je kunt verwachten dat je baby op korte termijn niet aan de borst kan drinken door ziekte of omdat hij te vroeg is geboren.
Starten!
- Afkolven moet je leren. Je borsten moeten wennen aan de kolf. Gun jezelf daarom ook even de tijd en verwacht niet meteen grote hoeveelheden melk!
- Er zijn verschillende schema’s voor het kolven. Kijk wat bij jou past, je kraamverzorgende kan met je mee denken
- Kolf beide borsten 10 minuten óf:
- Kolf 5 minuten je linkerborst en 5 minuten je rechterborst, • daarna weer 3 minuten de linkerborst en 3 minuten de rechterborst, • tot slot 2 minuten de linkerborst en 2 minuten de rechterborst.
- Bij enkelzijdig afkolven, kan je met je vrije hand eventueel borstcompressie toepassen (zie http://www,borstvoeding.com/borstcompressie).
- Deze combinatie geeft meer melkopbrengst.
- Verwacht je lange tijd te moeten kolven dan kan het prettig zijn om dubbelzijdig te kolven. Een goede en krachtige kolf geeft het beste resultaat!
- Als je productie op gang is:
- Misschien werkt het schema dat je bij het op gang brengen gevolgd hebt prima, ga hier dan lekker mee door.
- Zorg in ieder geval dat je zo lang kolft tot je borsten soepel zijn, en de melk niet meer in straaltjes uit je borst komt. Kolf hierna nog ongeveer twee minuten door.
- Hoe leger de borsten, hoe vetter de melk, dus ook die laatste druppels zijn belangrijk.