Je geeft je baby de fles (met kunstvoeding of moedermelk of een mixje)

 

Een andere manier van voeden, maar de behoefte van de baby is hetzelfde!

Misschien geef je de voorkeur aan het geven van kunstvoeding met de fles. Misschien heb je geen keuze en is het om redenen niet mogelijk voor jou om borstvoeding te geven.
Het kan zijn dat je een slechte ervaring hebt met voeden aan de borst met een eerder kindje.
Heb je heel kleine borsten, of juist hele grote, of ben je in het verleden geopereerd aan je borst, dan denk je (mogelijk ten onrechte) misschien dat borstvoeding geven er voor jou niet in zit.
Gelukkig hebben we in Nederland de mogelijkheid om op een verantwoorde manier kunstvoeding te geven.

Twijfel je nog of heb je vragen en weet je niet wat in jou situatie de beste keuze is? Dan denk ik graag met je mee. Neem dus gerust contact op.

Is kunstmatige zuigelingenvoeding nou echt anders dan borstvoeding?

Ja, de samenstelling en de manier van toedienen verschillen erg van elkaar. Ook in het lijfje van de baby zijn verschillende effecten zichtbaar, vooral in de darmen. De bacteriestammen in de darmen van een baby die borstvoeding krijgt zijn wezenlijk anders dan die in de darmen van de baby die kunstvoeding krijgt.

Moedermelk is dé voeding voor jouw baby: helemaal afgestemd op leeftijd en behoefte van jouw kind.

Voeden met oog voor de biologische “blauwdruk” van je baby

De natuurlijke behoeften van een baby die kunstmatige zuigelingenvoeding krijgt zijn precies hetzelfde als die van een baby die de borst krijgt.
Voor alle baby’s is huidcontact van levensbelang!

Direct na de bevalling

Zorg dat jouw baby direct na de bevalling ongestoord tot aan zijn eerste voeding bloot bij jou mag liggen. Hij zal daardoor rustiger zijn, een betere hartslag en een betere ademhaling hebben. Ook zijn bloedsuiker blijft beter en hij ervaart minder stress. Hij ruikt je, hij voelt je, hij hoort je hartslag. Allemaal geruststellende zaken als je net het moederlijf hebt verlaten!

De eerste weken

  • De plek waar jouw baby zich het meest prettig voelt is bij jou, of bij je partner. Ook tussen de voedingen door vindt je baby het heerlijk om dicht bij je te zijn. Dit bevordert het natuurlijke hechtingsproces. De behoefte aan huidcontact blijft, ook in de eerste weken na de bevalling. De baby moet wennen aan het leven buiten de baarmoeder.
  • Hij kan gaan huilen op het moment dat je hem in de wieg wilt leggen. Dat is niet om jullie als ( soms vermoeide) ouders te plagen, maar uit een heel logische behoefte aan veiligheid en geborgenheid. 
  • Een baby kan zichzelf nog niet troosten of kalmeren, daar ben jij als vader of moeder voor nodig. Reageer op het huilen van je baby door hem op te pakken, te troosten en te wiegen. Dit zorgt er voor dat hij ook in zijn latere leven beter bestand zal zijn tegen stress en tegenslagen.
  • Ook baby’s die flesvoeding krijgen zijn vaak onrustig tussen 17.00 en 22.00. Het lijkt wel of ze steeds honger hebben. In ieder geval is het lastig om je baby weg te leggen!
  • Is je baby onrustig, neem hem dan bij je, wieg en knuffel hem, praat of zing met hem of draag hem op je lijf in een draagdoek. Zuigen ontspant een baby. Is het tijd voor een voeding, dan is dat uiteraard het antwoord. Is dat niet mogelijk dat kan je ook een vinger of een speen aanbieden.

Behoefte aan voeden op verzoek

  • Het maagje van een jonge baby is maar klein. Om die reden voelen ze zich het best bij kleine, frequente voedingen.
  • Vanwege de energie die door de relatief grote hersentjes van een baby wordt verbruikt, zijn nachtvoedingen ook voor een baby die kunstvoeding krijgt belangrijk.
  • Voeden op verzoek is heel logisch bij borstgevoede baby’s. Maar ook kinderen die kunstvoeding krijgen willen het liefst zelf bepalen wanneer en hoeveel ze eten. Eigenlijk net als wij als volwassenen…..
  • Bij kunstvoeding is het zaak om je baby niet te veel en te grote voedingen ineens te geven.
  • Een babymaag in rust heeft de inhoud van een gebald vuistje. Zijn comfortabele maaginhoud groeit de eerste week van de grootte van een dikke erwt naar een pingpongbal.
  • Zou je te vroeg starten met te grote voedingen dan ligt het gevaar van overvoeding op de loer. Het maagje raakt gewend aan een grotere rek, waardoor het moment van verzadiging steeds moeilijker gevoeld wordt.
  • Op latere leeftijd kan dit leiden tot overgewicht.
  • Ook een baby die de fles krijgt geeft hongersignalen af: licht slapen, je ziet dan de oogjes bewegen, je baby wordt wat onrustiger, smakken met de lipjes, likken met de tong, handjes naar de mond bewegen, huilen is ook een (laat) hongersignaal, maar het is beter al voor die tijd te reageren!

Voeden op verzoek bij een baby die kunstvoeding krijgt

  • Een baby die vanaf zijn eerste dag kunstmatige zuigelingenvoeding krijgt, start meestal met 10 cc per voeding, iedere drie uur.
  • Dit is afhankelijk van de leeftijd en het gewicht bij geboorte ( een te vroeg geboren kind zal minder kunnen drinken en een zware baby moet misschien iets meer)
  • Gemiddeld hoogt de kraamverzorgende in overleg met de verloskundige de voeding elke dag met 10 cc op, te beginnen bij de laatste avondvoeding. Aan het einde van de tweede week zal de baby tussen 70 en 120 cc per keer drinken.
  • Wanneer je baby te veel krijgt kan hij gaan spugen.
  • Als hij te weinig krijgt kan hij de hele dag mopperen. Overleg dan met de verloskundige.
  • Kijk goed naar jouw baby! De gemiddelde baby bestaat niet, dus het voeden van een baby is ook altijd maatwerk.
  • Geeft je baby aan dat hij genoeg heeft gehad, probeer dan niet koste wat het kost de fles leeg te laten drinken.
  • Net als bij borstgevoede baby’s drinken baby’s die kunstvoeding of moedermelk met de fles krijgen meestal tussen de 70 en 120 cc per voeding. Dit is een hoeveelheid die prettig aanvoelt voor een kind.
  • Over de dag merk je vast dat je baby niet iedere keer even veel drinkt. Net als jij willen ze graag de ene keer meer dan de andere keer. Drinkt je baby een keer minder, dan mag hij de volgende voeding best wat meer als hij dat wil. Op die manier kom je ook bij een baby die de fles krijgt tegemoet aan de wisselende behoefte aan voeding.
  • Je kunt aanhouden dat een baby ongeveer om de drie uur een fles krijgt, maar geeft je baby aan eerder te willen of later, dan kan dat ook. Als richtlijn houden we aan dat een baby lekker moet groeien voordat hij mag bepalen wanneer hij eet. Tot die tijd sturen we een beetje op minimaal iedere drie uur en ’s nachts maximaal vijf uur tussen twee voedingen.

 

De principes

Kunstvoeding is prima, maar het is niet een lichaamseigen voeding zoals moedermelk. Daarom mag je baby niet een onbeperkte hoeveelheid kunstvoeding.

Een grove rekensom voor de eerste drie maanden is 150 cc per kilo kind per 24 uur.
Bijvoorbeeld voor een kind van 4000 gram: 150 cc keer 4= 600 cc per 24 uur.
Dat is per voeding als een kind 6 flessen per dag krijgt: 100 cc per fles, bij 7 voedingen 85 cc
Eén en ander is afhankelijk van de leeftijd van je baby. Twijfel je, overleg dan altijd met het consultatiebureau.

Geef niet meer dan de toegestane hoeveelheid kunstvoeding. Wil je toch iets extra’s geven, geef dan moedermelk!

Krijgt een baby jonger dan drie maanden meer dan 500 cc kunstvoeding, dan kan je stoppen met het geven van vitamine K.
Krijgt een baby minder kunstvoeding, overleg dan met de verloskundige of het consultatiebureau.

En als ik ook nog gedeeltelijk moedermelk geef?

Hanteer in principe de regels als hierboven. Er is geen beperking heeft als het gaat om de hoeveelheid moedermelk die hij mag drinken. Heel grote moedermelkvoedingen zijn niet slecht, maar kunnen een baby wel een oncomfortabel gevoel geven.

Heeft een baby nog moeite met drinken en laat hij vaak een rest staan, geef dan eerst de moedermelk en later de kunstvoeding, zodat de moedermelk niet verloren gaat.

Maakt het uit welke kunstmatige zuigelingenvoeding ik geef?

  • Een pasgeboren baby moet een zogenaamde “nummer 1” voeding hebben. Dit is een voeding voor baby’s tot een half jaar.
  • Het heeft geen meerwaarde om bij de geboorte standaard te starten met een bijzondere voeding (voeding voor hongerige baby’s, hypoallergene voeding of dieetvoeding).
  • Overleg met je verloskundige als jullie als ouders bekend zijn met allergieën. In dat geval kan wel het nuttig zijn te starten met een hypoallergene nummer 1 voeding.
  • Ga pas over op een bijzondere voeding na overleg met het consultatiebureau of een arts.

Welk merk kunstmatige zuigelingenvoeding is het best voor mijn baby?

  • In Nederland staan alle melkvoedingen onder strenge controle. Dat maakt alle voedingen in principe veilig, ongeacht het merk.
  • Prijsverschillen worden veroorzaakt door het onderzoek dat er door de diverse fabrikanten wordt gedaan.
  • Kies wat bij jullie past, qua verkrijgbaarheid, prijs of ervaringen.
    Wissel echter niet iedere week van merk, daar kan een baby erg onrustig van worden.

Klaarmaken van voeding

  • Zie de gebruiksaanwijzing op de verpakking en/ of het zorgplan van je kraamzorgorganisatie.
  • Maak kunstvoeding per voeding klaar.
  • Wil je toch het risico nemen om meerdere voedingen tegelijk klaar maken omdat je anders veel moet weggooien, hanteer dan strikte hygiëne bij de bereiding om te voorkomen dat je baby ziek wordt door besmette voeding.
  • Denk eraan dat kunstvoeding nooit steriel is en dat bacteriën zich kunnen vermeerderen wanneer voeding niet hygiënisch wordt klaargemaakt of bewaard. Je baby kan daar ziek van worden.
  • Kunstvoeding mag samen met moedermelk worden opgewarmd, mits de kunstvoeding wel van te voren is gemaakt ( dus geen poeder in moedermelk strooien!). Als de baby vaak een restje laat staan is het beter eerst je eigen melk te geven. 
  • Warm de voeding op onder warm stromend water of in de magnetron op een laag vermogen onder regelmatig omzwenken ( niet hard schudden).